boek: Natuurlijk imkeren, een belevenis

Ter illustratie van het boek: "Het jaarrond praktisch imkeren in Dadant US-, TBH- of spaarkast, een beleving" uitgegeven in februari 2018, is hier de introductie en hiernaast de inhoudsopgave opgenomen. Het boek is in hardcover beschikbaar en in full colour gedrukt (105 foto's). Het boek bestaat uit 160 pagina's A4-formaat. Alle verwijzingen naar You Tube video's zijn als QR-codes opgenomen in het boek. De hardcover versie is te bestellen via het e-mailadres Ben.somdecerff@telfort.nl
Dit boek is editie 5.0 van medio februari 2018 en daarmee een herziene uitgave van de vorige versie 4.0 van 2017.


Van diverse kanten kreeg ik positieve feedback op de uitgaven, hier onder een paar reacties:


Dirk van Dijk (NBV-vereniging Bussum) heeft als testlezer van dit boek gediend en gaf als quote de volgende leeservaring: "Ik kan je boek zeker aanbevelen voor geslaagde basiscursisten; het is een perfect naslagwerk voor de startende imker. Groot voordeel is dat je van maand tot maand door de werkzaamheden geleid wordt. Als je voorafgaand aan de maand het hoofdstuk leest voor die maand dan heb je geen verrassingen en kun je alles tijdig voorbereiden. Tegelijk word je ook niet overvoerd met informatie die op dat moment niet van toepassing is. Echt heel handig om je door de eerste jaren van het zelfstandig imkeren te slaan!".

 

Rutger Engelbertink (imker in Zutphen sinds 2 jaar), die het boek onlangs kocht: "Het boek leest makkelijk weg en ik herken veel dingen die je eerder al eens verteld hebt. Leuk naslag werk! Het is vooral voor de beginnende (en mogelijk ook gevorderde) imker, die wat meer wil weten, een erg handig naslag werk".


Frank Moens (imker uit Baarn, communicatie medewerker NBV), die als pilot lezer opgetreden heeft: "


Vakwerk! Zowel wat inhoud als uitvoering betreft. Dat printing on demand is wel een uitkomst".


Drosinus Hoogmoed (TBH-imker sinds 2 jaar en producent van Top Bar Hives): "Afgelopen week je boek gelezen. Ik vind het een geweldig boek zeker voor beginnende imkers die al iets geleerd hebben. Het grote voordeel van dit boek is dat het bijenhouden het hele jaar rond wordt beschreven, dus je kan iedere periode lezen wat je het beste kan doen om je volken optimaal te begeleiden.


Dit mis ik bij vele andere boeken waar wel alles wordt beschreven maar heel onsamenhangend.


Wat ik als Top Bar Hive imker helemaal geweldig vind, is het hoofdstuk over TBH imkeren, dit is nog niet in een Nederlands boek beschreven en het is toch een manier van imkeren, die in Nederland in opkomst is".


Gerrit Plas een collega bijenteeltleraar: Ik ben onder de indrukvan je boek. Precies zoals ik het ook in mijn cursus doe (alleen kan ik er niet zo;n mooi boek van maken ;-). Jip en Janneke taal en heel praktisch. Geen "dit is de enige waarheid", maar ook uitnodigingen om zelf na te denken en zaken uit te pluizen.


Ellie Sterk (zeer ervaren imker en aanhanger van het natuurlijk imkeren):"Ik vind het een prettig en goed leesbaar boek, vooral omdat het gericht is op de praktijk van alle dag en dat in chronologische volgorde, waardoor de lezer van begin tot eind het seizoen doorgaat. Het is daarom een uitstekend gebruiksboek voor de beginnende imker, maar zelf gebruik ik het ook als naslagwerk bij twijfels tijdens de praktijk. Ik denk dat meer informatie niet nodig is, want het beginnend imkeren blijkt voor velen al een hele klus en ze moeten, door stap voor stap alles te ervaren, het leuk blijven vinden en steeds ervarener worden".


 


Francien Bijlenga (cursist basiscursus 2013, imkert met 3 a 4 volken) :"Het boek heb ik uit. Ik heb er heel veel aan. Nogmaals bedankt voor het fijne boek, ik ben er echt blij mee".
Introductie bij uitgave 2.0


Dit boek richt zich op de imkers, die de basiscursus hebben afgerond en enigszins ervaren imkers. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen kan de imker zich met dit boek inlezen in de gebeurtenissen en eigenzinnigheden van bijenvolken. Dit boek volgt de natuurlijke ontwikkeling van de bijenvolken. De imkertechnische handelingen zijn waar mogelijk gekoppeld aan de  ontwikkelingen in de natuur en de bloeitijden van drachtplanten. De handelingen worden in chronologische volgorde beschreven. Daarnaast voorziet het boek in allerlei praktische aanbevelingen en tips op basis van mijn eigen ervaringen als imker, bijenteeltleraar en cursusleider.


Verhandelingen over raampjes maken, honing slingeren en bijenrassen zal je niet of nauwelijks aantreffen in dit boek, hierover is de beginnende imker ingewijd tijdens de basiscursus of voorzien vele andere boeken in deze behoefte. Alternatieven voor de spaarkast, te weten de Top Bar Hive en de Dadant US kast komen wel ruimschoots aan de orde, omdat die nog niet in de andere Nederlandse boeken behandeld worden en een ware opleving ondergaan onder de nieuwe imkers. Bij de beschreven werkzaamheden wordt zowel van spaarkast, Dadant als van TBH uitgegaan.


Vanuit mijn eigen ervaring een advies aan iedere imker: ga vooral respectvol om met je bijenkolonies, neem de tijd en werk rustig en geniet vooral van de wondere wereld, waarin je betrokken wordt. De bijenvolken zijn kwetsbaar en hebben het in de - door de landbouwmechanisatie en de verstedelijking - teruggedrongen natuur steeds moeilijker. Probeer daarom vooral de ontwikkelingen in de bijenvolken te volgen in plaats van op te leggen, je zult er iets moois voor terugkrijgen. Ze zullen jou, je familie en vrienden in menig jaar verblijden met een heerlijk overschot aan geurige en smaakvolle honing.


Ik wens jullie veel lees- en kijkplezier toe en voor straks vele mooie momenten tijdens het werken in de bijen!


Het boek wordt uitsluitend kleinschalig gedrukt. Hiermee wordt nodeloze verspilling en milieubelasting voorkomen. Duurzaamheid is ook voor onze bijen van belang.


Daarnaast maakt deze vorm van distributie het mogelijk uw vragen en opmerkingen sneller te verwerken in volgende uitgaven. Binnen onze hobby is het spreekwoord "er zijn vele wegen, die naar Rome leiden" zeker van toepassing. Dit boek biedt echter hopelijk enige structuur voor de beginnende imker. Ik sta open voor iedere verbetering. Zonder vallen, heeft niemand leren lopen. Door veel te vallen, kan ik nu zelfs schaatsen ;-).


In de 3e editie heb ik de QR-codes geupdated enige eigen video's als QR-code opgenomen en een hoofdstuk over reizen met bijenvolken en een hoofdstuk over het gebruik van de verschillende varianten van de spaarkast opgenomen.

 

In de herziene uitgave 4.0 van 1 januari 2017 zijn de paragraven Bijvoeren in de winter en de oxaalzuurbehandeling toegevoegd en worden de voor- en nadelen van de houten en de polystyreen Dadantkast toegelicht.  Daarnaast is een inleidend hoofdstuk opgenomen, dat dieper ingaat op de natuurlijke levenscyclus en biologie van het bijenvolk. Hierdoor krijgt de lezer een beter begrip van het hoe en waarom er bepaalde zaken gaan zoals ze gaan in het bijenvolk.

In deze versie zijn alle QR-codes van video’s en documenten weer nagelopen op beschikbaarheid en zo nodig aangepast en uitgebreid met eigen video’s uit mijn You Tube kanaal.


In de versie 5.0 van medio februari 2018 wordt in een nieuw hoofdstuk ingegaan op de verschillen tussen de Afrikaanse en Aziatische bijensoorten in vergelijking met onze europese bijen. Wat kunnen we hiervan leren over het leven van onze bij met de varroamijten. Zijn er mogelijke aanpassingen in onze imkermethoden verstandig of zou een kleine celmaat en honingbij effecten hebben?


Daarnaast wordt er een hoofdstuk gewijd aan het ontstaan van de Buckfastbij en de vier Nederlandse bevruchtingstations.


Ik zie uw reacties dan ook graag tegemoet en zal deze met plezier verwerken in de volgende versie.


Op www.de-vlinder-en-go.nl vind je ons e-mailadres.


Ben Som de Cerff,  Zelhem, 1 maart 2018 (uitgave 5.0)

 © 2011• B & B de Vlinder